ponedeljek, 03. maj 2010

Potopis iz Egipta - 1.del

Za mano je čudovito potovanje. Bila sem v Egiptu. Videla ogromno lepega. Doživela veliko novega. In videla veliko hude revščine. Ja, tudi to je Egipt.

Bom čisto na kratko opisala svoje potovanje, da ne bo to postala neka dolga zgodovinska zgodba. Saj zgodovino Egipta poznamo vsi. Več ali manj. V množici njihovih bogov se itak izgubim. Vse zgodbe sem med sabo pomešala. Zato res...samo potopis. In moji vtisi.

V soboto nas je avtobus pobral in odpeljal na Brnik. Po 3h urah in pol leta smo pristali v Hurgadi. Še transfer do hotela, nastanitev in že je bila ura za večerjo. No. Hotel me je spominjal na zgodbo iz tisoč in ene noči. Tako čudovita okolica kot notranjost sob. Žal večerne fotke niso uspele in smo zjutraj vstali že ob 6h, da smo lahko na hitro poslikali okolico.
Nedelja: Po zajtrku smo se že spet vkrcali na avtobus in odpeljali novim prigodam nasproti. Na sporedu je bilo snorkanje. A še kdo ne ve kaj to pomeni? Jaz namreč nisem. To je "potapljanje" z plavutkami in masko na koralnem grebenu. Čudovit podvodni svet se je odprl pred mojimi očmi. Živopisane ribe, ki so mirno plavale pod mano in med množico nagnetenih teles. Nič jih ni motilo. Med opazovanjem rib in koral, plavanjem in kosilom na ladji je še prehitro prišla ura povratka v hotel. Večerja in malo druženja. Provali smo "šišo" - no, čisto nič posebnega. Pa niti volja za kajenje me ni prijela. In že je minil drugi dan.

Ponedeljek: spet zgodnje vstajanje, pakiranje prtljage in že smo se odpravili na dolgo pot skozi puščavo. Preko Sahare proti Nilu in naši naslednji postaji - ladji s katero smo naslednjih nekaj dni pluli po Nilu.

Ko smo prispeli v Luxor, smo se najprej odpravili v dolino kraljev na ogled grobnic. Žal tu nimam nobene slike, ker je slikanje prepovedano. Sicer pa ni kaj dosti videt. Vstopili smo v tri grobnice, a razen različnih poslikav...ni kaj dosti videt. Potem še postanek v templju kraljice Hačepsut ( ne vem kako se prav napiše), ki je res veličasten. In ogled trgovine alabastra. Spotoma pa še hiter ogled ostankov še enega templja in postanek pri Memnonovih kolosih.
Potem pa namestitev na ladji in kosilo. Pa brez kakega daljšega počitka. Še en tempelj - karnak tempelj. Aleja sfing pred njim in že se je zmračilo.
Potem smo odšli še na večerno vožnjo s kočijo. Skozi revne dele mesta. Pa postanek s kajenjem šiše in povratek na ladjo. Ta izkušnja je bila kar rahlo dramatična. Kot prvo se prepustiš tujcu, v neznamem kraju, ki ima več prebivalcev kot cela Slovenija, da te vozi po neznanih ulicah. Pa še malo nesramen je bil najin kočijaž. Sva se kar nekako neprijetno počutila. Potem pa se voziš skozi to revščino. Gledaš trgovine, ki imajo vse razstavljeno kar na tleh. Tudi hrano. Meso, ki visi s kavljev. Polno muh. Težko opišem. No, slik tega nimam. Mogoče se kasneje najde še kakšna in jo dodam.
Po povratku na ladjo še večerja in počitek. No, seveda je bilo treba še malo počvekati na palubi. Razkužiti bacile....To smo kar cel teden trenirali :P In uspešno, lahko rečen.

Ker postaja ta moja objava že dolga, jo bom razdelila na več delov. Pa tudi spat grem. Že zeham.

10 komentarjev:

Alenka pravi ...

Egipt!!!!!To so moje sanje. Sem ti kar malo fouš, ampak kakor pišeš je bilo zelo naporno. Ampak sem ti vseeno fouš:):):)

BojaMoja pravi ...

OMG!!! Jaz bi pa imela tisto vazo iz prve slike!!!!!!

Anonimni pravi ...

Super! Prav z veseljem sem tole prebrala in obujala spomine izpred - ne morem verjet - 20 let. Vidim, da se ni dosti spremenilo ... uživanje na kvadrat! Komaj čakam naslednjih objav!

Atenka

Andreja pravi ...

Super za dober dopust :-))

Vladuška pravi ...

Krasno potovanje, veliko zanimivega in super kolaži.

MarikaGabez pravi ...

Potepinka!
Sem vedela, da nekje si, samo ne kje. Sem ti kar malo fouš za toliko vsega videnega, doživetega, vse "treninge"....

Jana pravi ...

to je potovanje, ki si ga jaz želim še iz osnovne šole.

Super reportaža. Me veseli, da si uživala. :)

Barbi pravi ...

Piramide, sfinge, sarkofagi, puščave ... mmm, to me mika, odkar vem, da obstajajo. :) Super, da boš še kaj napisala in še kakšno fotko pokazala. Pridem nazaj. Večkrat. :)

Maja pravi ...

Za trenutek sem pobegnila iz turobnega vremena in se preselila v čudovit svet! Hvala!

Andreja pravi ...

O hvala za tole potovanje. Tudi jaz bi. In tale potopisek je še en dodatni razlog da se podam v Egipt. Oklevam že kar nekaj časa.