nedelja, 13. januar 2013

Nedeljske kuharije - kavoli

V nedeljah je čas za igranje v kuhinji. Sploh, ko nas pri kosilu ni veliko. Pa skuhamo še za kak dan v prihajajočem tednu, da potem samo malo dodajamo in osvežujemo.
Tako smo naredili porovo juho in pečenko, ki bosta na jedilniku še vsaj en dan. Zraven še skuhan krompir. In to bi bilo dovolj. Lahko bi še skledo solate, ki čaka v hladilniku, ampak jaz sem hotela še zelenjavno prilogo. In ker sem pred kratkih odkrila sufle, bila nad njim strašno navdušena  in si nabavila posodice, sem se odločila, da ga naredim tudi v kaki zelenjavni varianti. Izkušenj seveda nimam, zato sem malo pobrskala po netu za kakim receptom. Tega nimam, ono mi ni všeč. In sem pristala na Kruh & vino z receptom za sufle iz  brokolija. Ok. Brokolija nimam, ampak po slikah sodeč je to precej podobno cvetači ali po naše kavoli.
Recept sem minimalno prilagodila in rezultat nam je bil všeč.

Da še na kratko napišem recept:

manjšo glavo cvetače sem razkosala in kuhala v slanem kropu, da je postala mehka. Odcedila, prihranila par lepih svetov, ostalo pa spasirala v pire. Posebej sem stepla 2 beljaka. 1/4 kila skute, 1 dcl kisle smetane in 2 rumenjaka pa sem s soljo in poprom zmiksala skupaj. Dodala cvetačni pire. In čisto na koncu rahlo vmešala še sneg beljakov. Razporedila v posodice za sufle in dala v pekač z malo vode in v že ogreto pečico na 150. Peklo se je po receptu 25 minut, vendar se mi ni zdelo ravno dovolj pečeno. Ali je temperatura prenizka ali bi se moralo peč še malo več, skratka obljubljene skorjice na vrhu ni hotelo biti. Ker pa je lepo začel pokati, sem ga vzela ven. Zvrnila na krožnik zraven pa postregla še prej spravljene cvetove, ki sem jih posula s sirom in gratinirala ( tudi to ni dobilo barve - nekam bledo je vse skupaj)
Pena je bila sanjsko rahla in okusna. Nobenega okusa po cvetači, ki je ne maramo preveč.

2 komentarja:

Simona pravi ...

Hvala za recept. Zgleda slastno.

Anonimni pravi ...

njamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, meni se pa tole zdi super, super!
bo treba probat, ampak nimam skodelic ......
lp
iris