četrtek, 17. januar 2013

Zdrizasto

Prebereš malo tu in malo tam. In te zamika. In začneš razmišljat. O kakijevi marmeladi namreč. Mama, ti ostaja še kak kaki? Ja, nekaj jih je preveč zrelih. Bljak. Prav grdo za videt.

Pobrskala sem za recepti. Kot ponavadi, mi noben ni odgovarjal. Preveč sladkorja, preveč kompliciranja. Pa sem naredila spet malo po svoje. Očistila kaki. Trpela zraven, ko sem tisto zdrizasto stvar morala mečkat po rokah. (Mogoče sem zdaj že pripravljena, da čistim tudi ribe. Ampak samo mogoče.)
Skoraj tri kile oranžne papice je nastalo. Dodala sem še 3 jabolka in jih vrgla v mikser, vendar so ostala na koščkih. Še sok ene limone, želin in na kuhanje. Ko je zavrelo sem dodala še cca 400 gr. sladkorja, kuhala še par minut in čisto na koncu dodala še epruvetko vaniline esence ter napolnila kozarce. V zadnjo tretjino pa sem dodala še rozine in par žlic ruma (orehe sem porabila zadnje za novo leto, sicer bi se pridružili rozinam). Prste in kuhalnico sem že polizala. Zdaj komaj čakam, da se marmelada ohladi. Je že pozabljeno zdrizasto čiščenje :)

Ohlajena. In dooooobra. Vsaj ta z rumom in rozinami. Čeprav ne spominja na marmelado, ampak bolj na kašico.

4 komentarji:

katarina pravi ...

Uuu, sploh nisemvedela, da so še kakiji....In po opisu mora biti zelo dobra:)

Anonimni pravi ...

meni se že sline cedijo .....
lp
iris

Mojca pravi ...

mmmmm tole je pa sigurno slastno! sem probala tvoj figovo marmelado in nič ne dvomim, da mora biti tudi ta čudovita! LP

vida pravi ...

Am, suzi, tile kakiji na tvoji sliki so meni najbolj slastni.. zdrizasti so tisti najtaboljši :) ne dvomim, da marmelada ni slastna... ampak s sliko si mi prav lušte naredila s kakiji, ko je bil pri meni letos tak manjko :) če bodo še kdaj preveč zreli (in, da te odrešim muk pucanja zdriza) jih pošlji v ljubljano. bodo zmanjkali v trenu oka ;)

lp, Vida